Микоза на краката - симптоми и лечение

Микоза стоп(дерматофитоза, Tinea pedis) - заболяване на кожата на краката, което се причинява от патогенни или опортюнистични гъбички. Промените в кожата на краката се характеризират с лющене, което е придружено от сърбеж. При тежки лезии, на фона на зачервена и едематозна кожа, се появяват ерозии, дълбоки пукнатини по стъпалата и в интердигиталните пространства, които са придружени от болка и затрудняват ходенето.

кожни гъбички по краката

Появата на съвременни противогъбични лекарства подобри епидемиологичната ситуация, но микоза на краката все още остава един от най-важните проблеми в дерматовенерологията. Употребата на някои лекарства е ограничена при възрастни хора и пациенти с хронични заболявания.

Разпространението на краката на спортиста

Според Световната здравна организация (СЗО) около 1/3 от населението на света страда от гъбични заболявания, от които най-разпространени са микозите на краката, като заболеваемостта нараства ежегодно.

Според дерматолозите 10-20% от възрастното население страда от микози на краката, при мъжете заболяването се среща 2 пъти по-често, отколкото при жените, при възрастните хора по-често, отколкото при младите хора. На възраст над 70 години микоза на краката се регистрира при всеки втори пациент, което е свързано с увеличаване на съпътстващите метаболитни и съдови промени (захарен диабет, разширени вени и др. ). Гъбичките по краката все по-често се диагностицират при деца.

В момента милиони хора са засегнати от това заболяване. В риск са работещите в редица професии: миньори, спортисти и военни.

Причини за микоза на краката

Най-честите причинители на микоза на краката са дерматомицетни гъбички: Trichophyton rubrum (90%), Trichophyton mentagrophytes, по-рядко Epidermophyton. Понякога микоза на краката може да бъде причинена от гъбички от рода Candida.

Рискови фактори за микоза на краката:

 • Екзогенни (външни): микротравми на кожата на краката (мазоли, мазоли), пукнатини, прекомерно изпотяване, носене на тесни обувки, обувки от изкуствени материали, неспазване на правилата за лична хигиена, нередовно измиване на краката и лошо изсушаване с кърпа. .
 • Ендогенни (вътрешни): разширени вени и вегетативно-съдова дистония, които водят до недостатъчно кръвоснабдяване на кожата на краката; хиповитаминоза; приемане на глюкокортикостероиди, цитостатични, антибактериални и естроген-прогестинови лекарства, които намаляват общия имунитет на тялото.

Инфекцията с микоза на краката може да възникне директно от болен човек, а също така е възможно да се предаде чрез домашен контакт (в басейна, банята, във фитнеса, чрез обувки, кърпи, килими и др. ).

Ако имате подобни симптоми, консултирайте се с Вашия лекар. Не се самолекувайте - това е опасно за вашето здраве!

Симптоми на краката на спортиста

Основните симптоми на микоза на краката:

 • сърбеж;
 • малки пукнатини;
 • еритема (зачервяване);
 • пилинг;
 • мехурчета;
 • кератинизация на кожата;
 • неприятна и остра миризма;
 • усещане за парене и болка.

Първите признаци на микоза на краката се проявяват под формата на сърбеж и парене в интердигиталните гънки на краката, кожата започва да се лющи, напуква, зачервява, има признаци на подуване и възпаление. Усложненията могат да се развият под формата на обрив от пелена и екзема на кожата.

Разновидности на микоза на краката:

 • изтрит - проявява се с умерен сърбеж и зачервяване на кожата;
 • остър - придружен от силен сърбеж и кожни лезии под формата на пукнатини; (онихомикоза) - проявява се с увреждане на нокътните плочи, които стават плътни и променят цвета си;
 • oprelovidny - образуват се плачещи зони;
 • плоскоклетъчен - появяват се ламеларни люспи;
 • хиперкератотичен - придружен от обриви под формата на папули и плаки по сводовете на стъпалото;
 • дисхидротичен - протича с развитието на оток, мокри области и везикули.

Патогенеза на микозата на краката

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, като представлява 15% от общото телесно тегло. Той изпълнява много функции, главно предпазва тялото от въздействието на външни фактори от физическо, химическо и биологично естество, от загуба на вода, а също така участва в терморегулацията. Кожата се състои от три слоя: епидермис, дерма и подкожна мастна тъкан.

патогенеза на микозата на краката

Епидермисът (външният слой на кожата) е основната бариера за проникването на гъбички в кожата. Това е стратифициран плосък кератинизиран епител, който от своя страна се състои от пет слоя и изпълнява функцията на бариера. Кератиноцитите са основните клетки на епидермиса. Те съдържат протеина кератин, който създава външния слой на кожата и й придава еластичност и здравина. Кератинизираните клетки на епидермиса непрекъснато се ексфолират.

епидермална структура

Дерматомицетите произвеждат ензими, наречени кератинази, които разграждат кератина. Поради това гъбичките проникват в повърхностните слоеве на кожата, където продължават да съществуват в бъдеще. Клетъчната стена на дерматомицетите съдържа манани, вещества, които могат да потиснат локалния клетъчен имунитет. Гъбата T. rubrum, поради действието на мананите, предотвратява възпроизвеждането на кератиноцитите, в резултат на което десквамацията на роговите люспи от повърхността на кожата се забавя и се развива хронична инфекция.

Класификация и етапи на развитие на микозата на краката

Кодът според Международната класификация на болестите от 10-та ревизия (ICD-10) е B35. 3.

Класификация в зависимост от патогена:

 • Кератомикоза (pityriasis versicolor).
 • Дерматофитоза (микроспория, повърхностна трихофитоза, микоза на краката, микоза на гладката кожа, микоза на ингвиналните гънки, онихомикоза).
 • Кандидоза (кандидоза на кожата, ноктите).
 • Дълбоки микози (бластомикоза, споротрихоза, хромомикоза).

Класификация по МКБ-10

 • B35. 1 Микоза на ноктите.
 • B35. 2 - Микоза на ръцете.
 • B35. 3 - Микоза на краката.
 • B37. 2 - Кандидоза на кожата и ноктите.

Класификация на локализацията:

 • Микоза на кожата.
 • Микоза на гънките.
 • Микоза на ръцете.
 • Микоза на краката (сквамозна, хиперкератозна, интертригинозна, дисхидротична форма).
 • Онихомикоза (дистална, повърхностна, проксимална).

Клинична класификация:

 • Изтритата форма се проявява чрез пилинг в III-IV интердигитални гънки на краката. Лек пилинг може да бъде и на подметката и на страничните повърхности на краката.
 • Интертригинозната форма се проявява чрез хиперемия в интердигиталните гънки на краката и е възможна появата на мехурчета, които причиняват образуването на ерозии и пукнатини. Субективно изразен сърбеж и парене.
 • При дисхидротична форма се появяват групирани мехурчета по кожата на сводовете и страничните повърхности на краката. По-често те се появяват на здрава кожа, след което се увеличават по размер, сливат се и образуват по-големи многокамерни мехури. Когато мехурчетата се отворят, се образуват ерозии.
 • Сквамозно-хиперкератотичната форма се характеризира с локално или разпространено удебеляване на роговия слой на страничните и плантарните повърхности на краката. Засегнатите участъци от кожата са покрити с малки люспи, подобни на трици. Пилингът е особено забележим в кожните гънки. Пукнатините причиняват болка при ходене.

Клиничната класификация е много удобна от практическа гледна точка за определяне на по-нататъшни тактики на лечение и наблюдение на пациента.

Въз основа на клиничната картина на заболяването може да се прецени причинителят на заболяването. Например, дисхидротичната форма често се среща при микоза на краката, причинена от Trichophyton mentagrophytes var. interdigitale, сквамозно-хиперкератотичната форма е по-често свързана с T. rubrum, хроничният ход и широко разпространеният процес са характерни за опортюнистични гъбички Candida spp. и Aspergillus.

Усложнения на микозата на краката

 • Алергия към гъбички.Под действието на гъбичките се образува поливалентна сенсибилизация, т. е. организмът става по-чувствителен към отпадните продукти на гъбичките, които са чужди за нас и са силни алергени. Тялото реагира по-остро, което се проявява с различни кожни обриви и реакции, хронични заболявания с алергичен характер, като кожна екзема. Възможно е развитие или влошаване на хода на такива патологии като бронхиална астма, алергичен дерматит, себореен дерматит и псориазис. В допълнение, човек може по-често да развие професионални алергични усложнения и непоносимост към лекарства.
 • пиодермия- гнойни кожни заболявания (целулит, лимфангит, флегмон и остеомиелит на костите на стъпалото), които могат да доведат до дълбоки, дълготрайни незаздравяващи кожни рани. Пиодермията се причинява от факта, че бактериите лесно проникват през ерозии и пукнатини в кожата ("вратата на инфекцията"). В същото време температурата се повишава, появяват се слабост, неразположение, което изисква незабавна хирургична корекция.
 • Увеличаване на вирусните усложненияпод формата на брадавици поради наличието на хиперкератоза и пукнатини. Причината е нарушение на защитната функция на кожата, в резултат на което тя става по-податлива на всякакви инфекции, включително вирусни.
 • Общо намаляване на имунитетаи нарушена микроциркулация в долните крайници при пациенти със съпътстващи соматични заболявания като захарен диабет и разширени вени.
 • Разпространението на болестта върху ноктите и кожата на ръцете.При гъбичките на ноктите настъпва тяхната деформация, появата на врастнал нокът, панарициум (гнойно възпаление на тъканите на пръстите), паронихия (възпаление на околонокътния валяк) и пълно отлепване на нокътните плочи.
 • Влошаване на качеството на живот.Острите форми на микоза на краката са болезнени, затрудняват носенето на обувки и с развитието на лимфаденит са придружени от лошо общо здраве и треска.

Диагностика на микоза на краката

Диагнозата на микозата на краката се основава на оплакванията на пациента, анамнезата, клиничната картина и лабораторните резултати. Микозите на краката са сред тези заболявания, които задължително изискват лабораторно изследване за потвърждаване на клиничната диагноза.

Основният метод за потвърждаване на диагнозата микоза на краката е микроскопско изследване и култура. Материалът е кожни люспи, които се изстъргват от лезията върху кожата със скалпел или стъкло, по-рядко се използва адхезивен тест.

Лабораторна диагностикамикози включва микроскопско и културелно изследване на материала за гъбички. Микроскопското изследване е експресен метод за диагностициране на патоген, който позволява да се разкрие структурата на гъбичките в рамките на няколко часа. С микроскопско изследване е възможно да се открият елементи на гъбата под формата на нишки от мицел и спори. Недостатъкът на метода е, че е възможно да се получат както фалшиво положителни, така и фалшиво отрицателни резултати, което зависи от много фактори: техниката на вземане на материала, характеристиките на съхранение и транспортиране и др.

Културният метод е най-точният диагностичен метод, който ви позволява да идентифицирате вида на гъбичките за назначаване на патогенетична терапия. За да се подготви за анализа, пациентът не се препоръчва самостоятелно да използва никакви противогъбични средства в продължение на 1 месец.

При предписване на системна противогъбична терапия се препоръчва провеждането на биохимичен кръвен тест за определяне на нивото на билирубин, AST и ALT поради необходимостта от контрол на функцията на черния дроб и жлъчните пътища, както и за предотвратяване на възможни усложнения.

Диференциална диагноза на микоза на краката:

 • Плоскоклетъчната форма се диференцира от псориазис, екзема, кератодермия.
 • Интердигиталната форма се диференцира от импетиго, обрив от пелена и кандидоза.
 • Дисхидротичната форма се диференцира от палмарно-плантарната пустулоза.

Лечение на микоза на краката

Лечението трябва да се извършва под наблюдението на дерматолог.

Основната задача в борбата с микозата на краката е своевременното й откриване, разпознаване и лечение преди развитието на гъбички по ноктите, което изисква по-продължителна и комплексна терапия (системна антимикотична терапия). В същото време е важно да има ефективни лекарства, които да отговарят на съвременните клинични характеристики на микозите на краката.

Преди да пристъпи към лечение на заболяването, дерматологът избира между възможните варианти на лечение. В повечето случаи се предписват локални препарати. Основата на лечението е използването на антимикотични средства, които имат разнообразен ефект. Стимулантите на кръвообращението и лекарствата също се използват за премахване на основните симптоми:

 • Противогъбични средства за външна терапия: кремове, мехлеми, гелове и др. Прилагат се външно 1-2 пъти дневно в продължение на 4 седмици.
 • При значителна хиперкератоза на краката, предварително се провежда ексфолираща терапия: 1 път на ден в продължение на 3-4 дни, която действа като кератолитик, т. е. премахва грубия слой, като по този начин подготвя кожата и подобрява проникването на противогъбични средства в дерма.
 • При наличие на мехурчета се използва фукорцин, разтворът се прилага външно 1-2 пъти на ден в продължение на 2-3 дни. След това предписвайте комбинирани препарати 2 пъти на ден външно в продължение на 7-10 дни.
 • При силен сърбеж се предписват антихистамини: 0, 001 g 2 пъти на ден перорално в продължение на 10-15 дни.
 • Дезинфекция на обувки 1 път месечно до пълно излекуване, можете да използвате спрей, чиято активна съставка е ундециленамидопропилтримониев метосулфат.
 • При засягане на нокътните плочки задължително се провежда системна антимикотична терапия с едно от следните вещества: тербинафин, кетоконазол, итраконазол, флуконазол перорално за 3-4 месеца. Тази терапия изисква наблюдение от дерматолог, тъй като самолечението може да доведе до усложнения във вътрешните органи, предимно черния дроб, жлъчните пътища, стомаха, както и до неефективност на терапията и формиране на резистентност към лечението.

Необходимо е да се лекува микоза на краката, тъй като ако гъбичките са се заселили в кожата, тогава без лечение няма да отидат никъде, което означава, че отпадъчните продукти на гъбичките винаги ще навлизат в околните тъкани и кръв, причинявайки сенсибилизация на тялото. и развитието на хронични заболявания с алергичен характер.

Наличието на гъбички показва намаляване на имунитета, а кожата, увредена от микоза, практически не изпълнява защитна функция. По този начин се създават всички условия за присъединяване на съпътстваща бактериална инфекция.

Пациент с микоза на краката е активен източник на инфекция за други хора и особено за членове на семейството, така че лечението в този случай е ефективно средство за предотвратяване на гъбична инфекция сред здрави роднини и околни хора.

Благоприятна среда за развитието на гъбична инфекция по кожата на краката е влажна среда, така че трябва да се стараете кожата на краката винаги да е суха. За да направите това, всяка вечер трябва да измивате краката си със сапун и да изсушавате кожата с хартиена кърпа за еднократна употреба, като обръщате специално внимание на пространството между пръстите.

Прогноза. Предотвратяване

Прогнозата за кожни микози до голяма степен зависи от стадия на заболяването, на който е започнало лечението. Ето защо, забелязвайки промени в кожата, не трябва да отлагате посещението при лекар. При навременно и правилно лечение на микоза на кракатапрогнозаблагоприятно: има пълно излекуване на гъбичната инфекция, пациентът оздравява.

Ако не се лекува, гъбичките могат да доведат до усложнения, които не само деформират формата на ноктите, но и засягат състоянието на организма като цяло.

Обществената профилактика включва обработка на обществени места: бани, сауни, басейни, душове. Подовете, инвентарът, както и предметите от бита трябва да бъдат дезинфекцирани. Персоналът и лицата, посещаващи обществени бани, сауни и др. , трябва да се подлагат на редовни профилактични прегледи.