Причини, симптоми, профилактика и лечение на гъбички по ноктите на краката

Всички гъбични заболявания при човека се причиняват от патогенни гъбички. В същото време ноктите и кожата се считат за най-често срещаните места на гъбични инфекции, а също така се срещат и гъбички по краката, което е неприятно.

гъбички по ноктите на краката

Гъбичките по ноктите на краката са доста често срещано заболяване, така че редица въпроси остават уместни, например:

 • Как изглеждат гъбичките по ноктите на краката?
 • Как да лекуваме гъбички по ноктите на краката?
 • Как да излекуваме гъбички по ноктите на краката?
 • Какво е най-добро за гъбички по ноктите на краката?
 • Как да се отървете от гъбичките по ноктите в пренебрегвана форма?
 • Как да се отървете от гъбичките по ноктите на краката?
 • Как бързо да излекувате гъбичките по ноктите на краката?

Вярно е, че това не е пълен списък с въпроси.

Основната причина за появата на заболяването е инфекцията чрез контакт, ако не се спазват прости правила за лична хигиена. Гъбичките по ноктите на краката или онихомикозата се появяват най-често чрез предмети от бита или общи обувки в семейството. Съществува риск от инфекция и на обществени места - фитнес зали, басейни, бани, т. е. там, където има висока температура, влажност и доста висока вероятност от контакт на кожата на краката с гъбични микроорганизми. Лечението на заболяването е доста продължително, но днес на пазара има широка гама от лекарства - това е локално лечение със спрейове, лакове и кремове и препарати за уста срещу гъбичките.

Трудно е да не забележите образуването на гъбички върху нокътната плочка - самите нокти променят цвета си на бяло, сиво, черно, кафяво, зелено или жълто, започват да се ексфолират и ронят, появява се сърбеж на кожата около нокътя, болезненост на лезията. Кератинизацията на нокътя възниква с развитието на заболяването, уплътненията се увеличават, намалявайки ефективността на лечението.

Обикновено микозите на ноктите се появяват при възрастни и възрастни хора, поражението на нокътните фаланги при деца е много рядко явление. Гъбичните заболявания на всякакви тъкани и органи се образуват при хората само с прогресирането на свързани с възрастта хронични заболявания, рязко намаляване на имунната система или свързана с възрастта промяна в рН на ноктите и кожата.

Гъбички по ноктите на краката – рискови фактори

Основните рискови фактори за образуване на гъбички по ноктите са следните:

 1. Диабет;
 2. метаболитно разстройство;
 3. Заболявания на стомашно-чревния тракт, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза;
 4. затлъстяване;
 5. Нарушения на кръвообращението в краката или ръцете.

Гъбичките по ноктите на краката са доста жизнеспособна инфекция, която изисква двадесет минути излагане на 1% разтвор на формалин при дезинфекция на обувки, за да бъде унищожена. Ако говорим за дезинфекция на предмети с хлорамин, тогава продължителността на процедурата се удвоява.

Дори след пълно излекуване на нокътя, микозата може да се появи отново в бъдеще с намаляване на имунната система и други условия, благоприятни за развитието на гъбична инфекция. По този начин пациентът, когато се установи тази диагноза, трябва да премине пълен курс на лечение и да провежда системно наблюдение на рецидивите в бъдеще.

Лечение на гъбички по ноктите на краката

Днес в арсенала на фармацевтичната индустрия има цял набор от ефективни лекарства срещу гъбичките с общо и локално действие, за да се отървете бързо от такъв дефект. Въпреки това, само лекуващият лекар трябва да избере лекарства за лечение. Това се дължи на огромното разнообразие от средства, както и на индивидуалните характеристики на тялото във всеки отделен случай.

Съвременните антимикотични лекарства не само спират развитието на болестта и унищожават опасните микроорганизми, но също така могат да се натрупват в ноктите за дълъг период от време, като по този начин намаляват продължителността на лечението. Днес отделно се разграничават схеми за импулсна терапия, с помощта на които можете напълно да се възстановите от гъбичките по краката. Лечението трябва да бъде цялостно, с използване на перорални и локални противогъбични средства.

Важно е да се разбере, че противогъбичните средства както за местна, така и за вътрешна употреба имат огромен брой противопоказания и странични ефекти, поради което само лекуващият лекар трябва да следи ефективността на процедурите и да предписва режим на лечение.

Моля, обърнете внимание: неконтролираното използване на таблетки и мехлеми не е разрешено! Самодиагностиката и самолечението могат да доведат до катастрофални последици от неуспех на лечението, развитие на лекарствена резистентност в микроорганизмите и по-нататъшно прогресиране на заболяването.

Лак за гъбички по ноктите

Ако формата на заболяването все още не е в ход, можете да използвате само локално лечение. За да направите това, лекарите могат да предпишат един от видовете антимикотични разтвори или лакове.

Също така в аптеката се продават пластири, които имат пилинг ефект. Лечението на гъбичките по ноктите на краката трябва да бъде редовно и продължително.

Моля, обърнете внимание: за да подобрите външния вид на ноктите на краката, повърхността му върху лака може да бъде покрита с лак за маникюр.

Средства за премахване на нокът на крака, засегнат от гъбички

Популярен днес е специален комплекс. Можете да го намерите във всяка аптека. Инструментът не е лекарство, използва се за безболезнено отстраняване на повреден нокът. Козметичният комплекс е отлична алтернатива на хирургично лечение или медикаменти. Съставът на продукта включва пропиленгликол, масло от чаено дърво, триетаноламин, урея и стеаринова киселина, които помагат за отстраняване на болния нокът и ускоряват растежа на здрава плоча.

Маслото от чаено дърво се счита за отличен антисептик, има противогъбични свойства. Преди да използвате продукта, засегнатите нокти трябва да се напарят добре в разтвор - една чаена лъжичка течен сапун и сода на 1 литър вода, след което да се избършат и фиксират лейкопласта около нокътя.

Нанася се на дебел слой върху засегнатата област, без да се втрива, като се избягва контакт със здрава тъкан. След това и нокътят, и фалангата на пръста се покриват с пластир, след четири дни гипсът се отстранява. Нокътят се запарва отново, след което вече ексфолираният слой се изстъргва с аксесоари за педикюр. Процедурата се извършва редовно, докато нокътят е напълно чист.

Хапчета за гъбички по ноктите

Ако гъбичките на ноктите на краката са прераснали в пренебрегвана форма или се развиват твърде бързо, засегнатата област е станала обширна, тогава вече няма да е възможно да се направи без системни антимикотици. Към днешна дата са разработени много таблетки за гъбичките, но само лекар трябва да ги избере.

Моля, обърнете внимание: лекарства от този тип имат противопоказания, те не могат да се използват за хора с бъбречна или чернодробна патология, както и за деца. В допълнение, противогъбичните таблетки може да са несъвместими с редица други лекарства, като хормонални контрацептиви.

Локално лечение на гъбички по ноктите на краката с крем, спрей, мехлем

Разнообразие от локални лекарства също се използват широко при лечението на гъбички по ноктите на краката. Сред тях си струва да се подчертаят препаратите, базирани на активното вещество тербинафин.

Също така в търсенето са лекарства, базирани на такива активни вещества:

 • оксиконазол;
 • Кетоконазол;
 • бифоназол;
 • нафтифин;
 • сертаконазол;
 • Циклопирокс.

Ако лечението е извършено изцяло, даде положителен резултат и симптомите на гъбичките на ноктите на краката изчезнаха с времето, тогава нокътната тъкан, засегната от микоза, се заменя със здрава. Въпреки това, за да сте сигурни, че няма патология, е необходимо да потвърдите това с лабораторни изследвания.

По този начин, две седмици след курса на лечение на гъбички по ноктите на краката, а също и след 30 дни, е необходимо да се вземат тестове. Можете да се успокоите и да въздъхнете с облекчение след получаване на отрицателни резултати. От тук нататък ще е необходимо да се извършва периодичен самоконтрол.

В някои случаи може да се появи пилинг и зачервяване на кожата на краката поради продължителна терапия - това е алергична реакция към лекарствата. Често гъбично заболяване вече е излекувано, така че трябва да вземете остъргване навреме и да завършите курса своевременно.

Други лекарства и народни средства за лечение на гъбички по ноктите на краката

Използване на креолин за гъбички по ноктите

Много хора са изпробвали комплекса Creolin в борбата с гъбичките по ноктите. Това е ветеринарно лекарство с мощно дезинфекционно, антисептично и антипаразитно действие. Трябва да се използва с най-голямо внимание, лекарството не трябва да попада върху кожата.

За по-сигурно покрийте областта около нокътя с лейкопласт. В рамките на два до три месеца лакът трябва да се третира внимателно веднъж на ден. Правете това, докато израсне здрав нокът. В тематичните форуми можете да намерите отзиви на хора, които наистина са успели да се възстановят от гъбичките по този начин. Creolin струва само стотинки - около 30 рубли.

Масло от чаено дърво и лавандулово масло за гъбички по ноктите на краката

Лавандулата помага в борбата с инфекциите и предотвратява кожните инфекции, докато маслото от чаено дърво се счита за отличен естествен антибиотик. Специалистите съветват да купувате натурални масла, които, въпреки че са по-скъпи, показват много по-добър резултат. За лечение на гъбички по ноктите на краката се приготвя следната смес, равни части:

 1. Зехтин;
 2. масла от чаено дърво;
 3. Лавандула.

Необходимо е да използвате полученото лекарство всеки ден, по-добре е да го правите през нощта, докато носите чорапи на краката си.

Вода за уста и лимонов сок или ябълков оцет

Изсипете вода за крака, ябълков оцет или лимонов сок във ваната за крака и потопете краката си в тях за петнадесет минути. Това е доста ефективен допълнителен начин да се отървете от гъбичките по ноктите.

Лечебна течност

Инструмент, изпитан във времето, много стар и в същото време ефективен. Разтворът може да бъде поръчан в аптека. Важно е да се отбележи, че течността има сложен състав и не всяка аптека може да я направи.

Предотвратяване на гъбички по ноктите на краката

Инфекцията с гъбички на ноктите на краката възниква, когато ноктите и кожата влязат в пряк контакт с инфекцията, но поради силния имунитет, дори след инфекция, тялото може да не позволи развитието на микоза.

Гъбичната инфекция се разпространява само в отслабен организъм, в който случай трябва да се бори с трудна и продължителна борба. За намаляване на риска от инфекция ще помогне спазването на определени правила за лична хигиена:

 1. Носете гумени, затворени чехли в бани, сауни и басейни;
 2. Носете обувки на плажа;
 3. Използвайте памучни чорапи и ги сменяйте всеки ден;
 4. Подсушете добре краката си след къпане и душ, старайте се да ги поддържате сухи през цялото време;
 5. Никога не носете чужди обувки.