Как да лекуваме гъбички по пръстите на краката

гъбички между пръстите на краката

Гъбичките са общото наименование на група микроорганизми, които засягат кожата и ноктите и причиняват заболяване като микоза. Това причинява на човек не само физически, но и морален дискомфорт - поради неприятната миризма и неестетичния вид на краката, пациентите с гъбички се притесняват да носят отворени обувки и да събуват обувките си в присъствието на други хора.

Много е лесно да се заразите с гъбички - микроорганизмите, причиняващи микоза, живеят навсякъде. Всички обществени места (сауна, баня, басейн), салони за красота са места с висок риск. У дома също не трябва да пренебрегвате правилата за лична хигиена - всеки член на семейството трябва да има свои собствени кърпи, чехли и кърпи. Инфекцията в семейството е може би най-честата причина за гъбички. По същата причина не трябва да носите чужди обувки – дори само пробвайки чужди обувки или ботуши може да се заразите.

Гъбичките не изчезват сами - при първите симптоми на това заболяване трябва да се свържете с подолог, за да диагностицирате конкретния тип патоген и да предпишете режим на лечение.

Симптоми и видове гъбички по пръстите на краката

Кожата на краката и ноктите на краката може да бъде засегната от няколко вида гъбички:

  • подобен на дрожди;
  • мухлясал;
  • дерматофити.

В зависимост от вида на гъбичките се различава и симптомокомплексът. Има обаче общи признаци на гъбична инфекция:

  • кожен сърбеж;
  • неприятна миризма;
  • промяна във формата, цвета на ноктите, тяхното удебеляване;
  • пилинг на кожата на краката, появата на пукнатини и рани по нея.

В началния стадий на заболяването промените са невидими, но с напредване на болестта стават по-изразени. При поява на някой от симптомите, които описваме, трябва да потърсите съвет от специалист.

За да се състави ефективен план за лечение, е необходимо да се установи конкретният тип патоген и неговото разпространение. Подологът ще проведе преглед на пациента и всички необходими изследвания за тази цел.

Лечение в домашни условия

Експертите предупреждават, че лечението на гъбички по ноктите на краката у дома е неефективно. За да се унищожи инфекциозният агент, е необходимо да се проведат редица лабораторни изследвания и да се идентифицират възможните противопоказания за някои лекарства при пациента.

Самостоятелното прилагане на всякакви противогъбични лекарства не само няма да донесе полза, но и ще доведе до влошаване на състоянието - гъбичките ще продължат да се размножават, причинявайки още по-голям дискомфорт.

И ако заболяването започне, то може напълно да унищожи ноктите - в този случай ще трябва да чакате дълго време за растежа на нова нокътна плоча. Това е дълъг процес, който също трябва да се контролира от специалист. В противен случай новият нокът може да започне да расте в грешна посока.

Лечение с медикаменти

Всяко лекарство за гъбички по пръстите на краката съдържа определени активни съставки. Кое е подходящо за пациента в конкретния случай, преценява специалистът. Ето защо не трябва сами да купувате мехлеми или кремове в аптеката, ръководени от съвети на приятели, реклама в Интернет или препоръки на фармацевт.

Бани със сол и сода

Баните със сол и сода са доста популярен метод за домашно лечение на гъбички по ноктите. Смята се, че солта и содата убиват гъбичките, като имат дезинфекционен и изсушаващ ефект. Този метод обаче не е подходящ за всички пациенти и може да не е ефективен. В допълнение, някои пациенти могат да развият алергична реакция, когато използват този метод.

В някои случаи подологът може действително да позволи на пациента да извършва такива вани. Но само като спомагателен метод и при условие, че пациентът няма алергии.

Билкови бани

Има десетки рецепти за билкови бани за лечение на гъбички по пръстите на краката: с бял равнец, жълтурчета, невен, дъбова кора и др. И много от тези рецепти наистина могат да помогнат - като част от комплексната терапия и под наблюдението на специалист. Билковите бани сами по себе си не са в състояние да се справят с гъбичките.

Лосиони с оцет

Оцетът създава киселинна среда, която гъбичките не понасят – при такива условия те не могат да растат и да се размножават и накрая умират. Сред тези, които се обръщат към медиите в търсене на лек за гъбички, лосионите с оцет са много популярни - това е един от най-достъпните методи за лечение.

Трябва обаче да се има предвид, че използването на оцет за лосиони е опасно - може да причини изгаряния. Изгарянето с оцет е едно от най-сериозните битови наранявания. Това е химическо изгаряне, което може да бъде доста дълбоко, в зависимост от това колко киселина попадне върху кожата и колко дълго оцетът е в контакт с кожата.

Най-правилното лечение на гъбички по пръстите на краката

Можете да се подложите на комплексно лечение на гъбички по пръстите на краката в специализиран център по подология и остеопатия. В центъра се провеждат консултации от опитни подолози, които точно ще определят причината за заболяването.

Те ще проведат всички необходими изследвания и ще разработят индивидуален план за лечение за вас от момента на лечението до пълното възстановяване. Ако е необходимо, те ще бъдат насочени към свързан специалист.

Подолозите на Центъра не само ще премахнат заболяването, но и ще дадат препоръки как да се предотврати заболяването в бъдеще и да се грижат у дома за кожата на краката и ноктите.