Симптоми на гъбички по ноктите на ноктите

прогресия на гъбички на ноктите на краката

Палецът на крака е най-често срещаното място за гъбични инфекции. Как да лекуваме гъбички по ноктите на краката?

Първите признаци са външно фини, но е важно да се определи патологията възможно най-рано, за да започне лечението и да се ускори лечебният процес.

Гъбичните заболявания на ноктите и краката доставят много неприятности на човек - освен неприятен външен вид, гъбичките имат разрушителен ефект върху имунната система на човека.

Вредните микроорганизми се размножават бързо, във връзка с което ноктите се ронят, напукват, напълняват и се срутват с течение на времето.

Наложително е лечението на гъбички по ноктите, най-добре в началния етап. В този случай можете да правите само с външни препарати: мехлеми, лакове и народни средства. В по-напреднала форма ще трябва да приемате противогъбични хапчета.

Какво е гъбички по ноктите

Човешката кожа, коса и нокти са паразитирани от три вида гъби - дрожди, плесени и дерматофити. В медицината състоянието на инфекция с гъбички се нарича онихомикоза.

Без своевременно започнало лечение болестта може да прогресира бързо и да доведе до неприятни последици - инфекция на други части на тялото, проникване на гъбични спори във вътрешните органи и разпространение на инфекцията на други хора.

Причини за гъбична инфекция

Гъбичната инфекция може да възникне пряко и косвено, гъбичната инфекция е концентрирана на обществени места, където едновременно присъстват голям брой хора.

Можете да се заразите с гъбички на плажа, в басейна, фитнес залата, салона за красота, парна баня или сауна, като използвате предмети или вещи на заразени членове на семейството или непознати, контактувайки със заразени повърхности. Ако човек е в напреднала възраст и имунитетът е намален, тогава вероятността от инфекция се увеличава значително.

Добре е да се знае!Според медицинската статистика една четвърт от цялото население на планетата страда от гъбички в различни форми и прояви, по кожата, косата и ноктите.

Фактори, провокиращи появата на гъбичките:

 • Състояние на отслабен имунитет. Слабата имунна система не може да се справи с атаката на патогенни вируси и бактерии, включително вредни гъбички, инфекцията е по-бърза.
 • Увреждане на нокътната плоча. Чрез микропукнатини и наранявания на крайниците инфекцията директно попада в тялото и причинява гъбички на палеца на крака.
 • Прекомерно изпотяване на краката. Влажна и гореща среда е подходяща за размножаване и развитие на гъбични спори, което се създава от прекомерно изпотяване на краката.
 • Недостатъчна грижа за краката. Грижата за краката ви е също толкова важна, колкото грижата за ръцете ви. Хигиенни мерки - ежедневното измиване, цялостното изсушаване, използването на дезинфектанти и специална козметика са важни за осигуряване на комфорта и здравето на краката.
 • Придружаващи заболявания. Рискът от гъбични заболявания се увеличава с хронични заболявания - захарен диабет, плоскостъпие, съдови патологии, псориазис и екзема на крайниците.
 • Неудобни и нискокачествени обувки. Материалът на обувката, който е слабо пропусклив за въздуха и задържа влагата, допринася за появата и развитието на гъбички, предимно на палеца. Честото носене на изкуствени и тесни обувки може да увреди пръстите на краката ви.

Симптоми или как да разпознаем гъбички

Симптомите на инфекция, които са погълнали миниатюрата, не се появяват веднага и в началото са едва доловими. С течение на времето външните признаци се влошават и инфекцията може да се появи на други пръсти, включително малкия пръст:

 • начална фаза. . . Нокътната плочка губи естествения си блясък и цвят, става по-тъмна и скучна, пожълтява. Патологията може да започне от ръба на нокътя или от страничните части на плочата. Кожата на пръста започва да се отлепва, появява се неприятна миризма и болка. Постепенно нокътът става порест, формата и релефът му се променят, той се удебелява и деформира и може да започне да изостава от нокътното легло.
 • Втори етап. . . Характеризира се с повишено изпотяване на краката, което води до сърбеж и парене, особено в областта на палеца на крака и между пръстите. Естественият нюанс на нокътя се променя на кафяв, понякога се появяват сиви и черни, тъмни петна. Нокътната плочка става груба и неравна, покрива се с пукнатини, може да се счупи, разслои и разпадне.
 • Текущ етап. . . На третия и четвъртия етап мицелът прераства в слоевете на епидермиса, това води до силно възпаление и зачервяване, човекът се притеснява от сърбеж и парене. Има усещане за дискомфорт, утежнено от обуването на модни обувки и болка в процеса на ходене. В краен стадий инфекцията обхваща цялото стъпало, ноктите и кожата. Повърхността на стъпалото се покрива с мехури, които се пукат и болят по време на триенето. Човек вече не е в състояние да живее и да се движи нормално.

Палецът на крака е основен приоритет по отношение на риска от заразяване с онихомикоза, след което инфекцията може да засегне останалите пръсти и кожата на стъпалото.

Как и как да лекуваме гъбички

Ако откриете първите признаци на онихомикоза на нокътя на палеца на крака, трябва да отидете в болница - при миколог или дерматолог. Продължителността и режимът на лечение зависят от стадия и степента на пренебрегване на гъбичното заболяване. За да определи вида на гъбичките, лекарят може да предпише специални тестове - остъргване, сеитба, в изключителни случаи се използва ДНК диагностика.

Как да лекуваме гъбички:

 • Системно. . . Лечението на гъбички по ноктите на краката включва капсули и таблетки, предписани от дерматолог като допълнение към локалната локална терапия. Лекарствата се разделят на две групи - азоли и алиламини, които убиват много видове гъби, включително най-редките и сложни. Лечението с лекарства може да продължи няколко месеца подред, до шест месеца и една година.
 • На местно ниво. . . Най-популярният начин за лечение на гъбички с миниатюри е със специален лак, който може да се нанесе под декоративно покритие. Лакът съдържа антибактериални вещества, които ефективно премахват гъбичките и допринасят за бързото възстановяване. Широко се използват специални мехлеми, кремове и гелове.
 • Народни средства за защита. . . Рецептите на традиционната медицина се използват широко за премахване на гъбични инфекции по ноктите. Най-популярните от тях са: йод, лимон, морска сол, оцет, сода, лечебни билки. Традиционните методи са ефективни като допълнение към основното лечение, предписано от Вашия лекар.
 • Лазерна терапия. . . Гъбичките реагират добре и бързо на лазерно лечение. За това са достатъчни няколко сесии - от 2 до 5, в зависимост от сцената и външните признаци. Предимствата на съвременната техника са очевидни - те са безопасност, безболезненост и ефективност, бързи резултати и високо качество на лечението. Ако е необходимо, специалистът може да извърши частично почистване на нокътната плочка, запазвайки здравата част на нокътя.
 • Хирургично лечение на ноктите. . . Намесата на хирурга става необходима в екстремни и напреднали случаи, когато се налага отстраняване на нокътната плочка с врастване, отлепване и възпаление. След това настъпва пълно възстановяване, нов нокът расте на пръста. Операцията се извършва от хирург в болнична обстановка под местна упойка.

Ако инфекцията е засегнала не само нокътя, но и околните тъкани - кожата на пръстите и краката, тогава терапията се извършва с помощта на лечебни мехлеми, гелове и кремове. Лечението е дълго, лечението се провежда няколко пъти на ден.

Основи и правила за лечение

Неусетно и бързо разпространение на гъбична инфекция води до патология на дълбоките тъкани на нокътната плоча. Противогъбичните мехлеми и кремове са ефективни само върху външната повърхност на нокътя, тъй като не могат да проникнат под него.

Пероралните лекарства са токсични и имат потискащ ефект върху имунната система; традиционната медицина изисква твърде дълго и често излагане. Физиотерапевтичните лечения са скъпи, но ефективни и бързи за постигане на положителен резултат.

Важно!Схемата и лекарството трябва да се предписват от дерматолог, въз основа на вида на инфекцията, която се открива с помощта на специални тестове и тестове. Науката познава няколко десетки гъбични бактерии, които паразитират на повърхността на човешкото тяло.

Грешките при самолечение могат да се проявят с влошаване на състоянието на ноктите, възможност за широко разпространение на болестта и инфекция на околните хора. Всяко лекарство има разрушителен ефект върху определен вид гъбична инфекция.

Често традиционните препарати - мехлеми, лакове и мазилки - не са достатъчни, мицелът продължава да се развива и прогресира в организма. С изключителна предпазливост бременните жени и децата трябва да приемат лекарства срещу гъбичките.

Лечение на гъбички при бременни жени и деца

Гъбичките по ноктите на ноктите могат да бъдат проблем за децата. Ако се открият първите симптоми, детето трябва спешно да бъде отведено на дерматолог. Специалистът ще предпише необходимите изследвания и ще даде схема на лечение, включително средства за външно и вътрешно облъчване, ще се запознае със задължителните превантивни мерки.

В ранните етапи ще бъде достатъчно да приложите лепенки или лакове, за да се отървете от гъбичната инфекция. Заболяването в напреднал стадий изисква по-сериозно лечение - операция, перорални лекарства и физиотерапия.

Важно е да знаете!Гъбички по ноктите при деца е сигнал за намален имунитет. Дете с гъбична инфекция трябва спешно да подсили имунната система с витамини, хранене, закалителни процедури и физическо възпитание.

Бременните жени са изложени на риск от развитие на гъбички по ноктите. Техният имунитет е намален, което увеличава вероятността от инфекция. В този случай традиционното лечение не е подходящо, необходими са специални лекарства, на първо място, безопасни за плода.

Външни средства - лакове, мазилки и кремове ще помогнат за забавяне на хода на заболяването, основното лечение трябва да се отложи до след раждането и края на лактацията.

Правила и методи за превенция

Нокътната плоча, засегната от гъбичките, се променя, огъва и деформира, докато може да расте в грешна посока, да се врязва в кожата, причинявайки подуване и възпаление на околните тъкани.

Без подходящо лечение и хигиена може да започне инфекциозен процес, особено опасен за диабетици и възрастни хора. Усложнение на онихомикозата може да бъде трофична язва и гангрена на крайниците.

По време на лечението трябва да се спазват следните изисквания:

 1. Паралелно с терапевтичната противогъбична терапия трябва да се лекуват съпътстващи заболявания, а хроничните заболявания трябва да се поддържат в ремисия, като се избягват обостряния.
 2. Спазвайте плана за хигиенни мерки, не забравяйте за чистотата, грижете се за краката и ноктите си всеки ден, правете педикюр и използвайте специални продукти.
 3. Компетентният подбор на обувки е ефективна профилактика на гъбичките по ноктите. Затворените обувки винаги трябва да се носят с чорапи, а отворените обувки с високи токчета да се носят от време на време.

Внимание!Добрата хигиена е от ключово значение за предотвратяване на разпространението на инфекцията в тялото и за членовете на семейството, включително възрастните хора и децата. Източникът на инфекцията трябва да бъде изключен от контакт, така че спорите на гъбичките да не могат да се прехвърлят върху други неща и предмети.

Предпазни мерки:

 • използване само на предмети за лична хигиена за индивидуална употреба;
 • ако има хиперхидроза, характеризираща се с прекомерно изпотяване, тогава трябва да се лекува и да се използват специални антисептици;
 • мерки за укрепване на имунитета;
 • поддържане на здравословен начин на живот, добро хранене;
 • не се препоръчва да се злоупотребява с педикюра, тъй като това прави нокътната плочка по-тънка и целостта на кожата се нарушава, което води до инфекция;
 • изпробването на обувки в магазин трябва да бъде върху отпечатъци или чорапи;
 • носенето на висококачествени, дишащи обувки с подходящ размер и със стелки, изработени предимно от естествени материи.

Важно е да запомните, че гъбичната инфекция никога не преминава сама; тя изисква задължително комплексно и дългосрочно лечение. Онихомикозата е заразна за другите, деца и възрастни, болестта е изпълнена с дискомфорт и усложнения.

В хода на живота си гъбите отделят токсини, които са изключително вредни и опасни за организма. Интоксикацията е изпълнена с влошаване на здравето и настроението, заплашва с главоболие, състояние на умора и апатия, намаляване на работоспособността и активността на човек. Единственият изход от ситуацията е да се лекува гъбичките правилно и до пълно възстановяване!