Гъбички по ноктите на краката

поддържани нокти с педикюр

Ако на входната врата се появиха сандали и сандали, тогава лятото е на път. Но някои хора могат само да мечтаят за такива обувки и всичко това заради гъбичките по ноктите.

Етапи на гъбички по ноктите

Гъбичките не са никак безобидно заболяване. Той не само разваля външния вид на краката, но и подкопава здравето на човек, изтощава имунната му система. Обикновено има два етапа на гъбички по ноктите на краката.

В началото е лесно да се пропусне. Първите признаци на проблеми обикновено са:

 • малки бели точки по ноктите;
 • промяна във формата на нокътя;
 • появата на бели ивици;
 • крехкост на нокътя;
 • промяна на повърхността, тя може да стане твърда и оребрена.

Кожата около засегнатия нокът често е зачервена и се лющи.

В напреднал стадий цветът на нокътната плочка се променя, тя става по-груба и удебелена, нокътят започва да се рони. Постепенно гъбичките могат да се разпространят и в съседните нокти.

- Според статистиката 15% от населението страда от гъбични заболявания или е техен носител. Най-често инфекцията с гъбички по ноктите възниква, когато човек се мие, но не може да се изключи предаването чрез домашни предмети: чехли, чорапи, обувки, - казвадерматолог Алексей Хайретдинов. - Заболявания като захарен диабет, съдови заболявания на краката, наранявания на нокътните плочки, имунодефицитни състояния, ХИВ влошават хода на гъбичните заболявания.

Младите хора рядко страдат от гъбички по ноктите на краката, тъй като метаболитните процеси в тялото им са бързи, но възрастните хора са изложени на риск.

Лечение на гъбички по ноктите

Гъбичките по ноктите на краката се лекуват от дерматолог. В началния стадий на заболяването външното лечение може да е достатъчно, но ако моментът е пропуснат и гъбичките са поникнали в леглото на нокътната плочка, ще е необходима по-сериозна терапия. В този случай процесът на лечение на гъбички по ноктите ще отнеме 3-6 месеца и ще бъде придружен от използването на специални средства - антимикотици.

Кое лекарство да предпише, дерматологът ще определи въз основа на тестовете. Проблемите с ноктите на краката могат да бъдат причинени от различни видове гъбички и подходите за лечение ще варират в зависимост от причинителя на гъбичките. Определя се с помощта на културен метод или сеитба.

гъбички по ноктите на краката

Ефективни лекарства и мехлеми

Рекламата ни убеждава, че е възможно да се лекуват гъбички по ноктите на краката с помощта на лакове и мехлеми, но лекарите не гарантират успех от подобно самолечение. Първо, те могат да помогнат в началните етапи, и второ, при условие, че попаднете точно на мехлема, който е ефективен срещу вашия патоген.

Външните противогъбични средства включват лекарства с активни съставки:

 • клотримазол;
 • хидрохлорид;
 • миконазол;
 • циклопирокс.

За лечение на гъбички по ноктите на краката в напреднал стадий ще са необходими системни лекарства.

- Преди да използвате кремове и мехлеми срещу гъбички, съветвам ви да извършите хигиенно измиване. Направете вана за крака с разтвор на сода: 1 супена лъжица в 3 чаши вода. Температурата трябва да е комфортна, но не повече от 36°C. Трябва да изпарите краката - 25-30 минути. След това внимателно избършете и подсушете кожата и ноктите. Преди да нанесете крема, направете „рамка" около засегнатия нокът със спирален пластир. Това е необходимо, за да може продуктът да попадне точно върху загрубелия слой на нокътната плочка, а не върху деликатната кожа, върху която се появява раздразнение, - обяснявадерматолог, лекар от най-висока категория Алексей Хайретдинов.

Народни средства

- В моята практика лечението на гъбички по ноктите с прополис е доста успешно. На пациента е предписан системен антимикотик и 15% алкохолна тинктура от прополис за външно приложение. Повлиява благоприятно имунната система и действието на антимиотиците. След тримесечно лечение кожата беше напълно възстановена, - казвадерматолог Алексей Хайретдинов.

Но е необходим предварителен разговор с лекар, тъй като едно и също лекарство може да помогне на някого и да причини дерматит на друг.

Какво да правите, ако гъбичките не изчезнат?

Случва се, че няколко месеца лечение на гъбичките не дават никакъв ефект: болестта остава, а здравите нокти растат твърде бавно. Тогава експертите първо ще препоръчат смяна на лекарствата с антимикотици от друга група и ще предпишат лекарства, които стимулират растежа на нокътната плочка.

Ако нито външната, нито системната терапия, нито смяната на лекарствата не помогнат, това е сериозна причина за хоспитализация.

В редки случаи, когато се наблюдава бактериална инфекция, може да бъде показана операция за отстраняване на нокътната плочка.

профилактика на гъбички по ноктите

Предотвратяване на гъбички по ноктите у дома

Предотвратяването на гъбичките по ноктите на краката се свежда преди всичко до личната хигиена. Ако краката не се мият дълго време, оставят се да се потят, рискът от развитие на гъбички ще се увеличи значително. Най-често това заболяване се хваща в обществени бани: бани, сауни, душове, фитнес центрове. Специалистите съветват да се играе на сигурно място и на такива места да се обуват чехли и да се маже с крема Barrier.

Проникването на гъбички в кожата се улеснява от ожулвания, пукнатини по краката, както и недостатъчно пълно изсушаване на краката след водни процедури, така че състоянието на краката трябва да се следи внимателно.

Ако вече сте се сблъскали с гъбички по ноктите на краката и сте ги преборили, има риск от повторна поява. Още няколко правила ще помогнат за намаляването му:

 • избършете кожата на всеки две до три седмици с продукти, съдържащи противогъбични лекарства, салицилов алкохол или вода, подкислена с оцет или лимонов сок;
 • дезинфекцирайте дрехи, спално бельо, те могат да бъдат варени или изгладени с гореща ютия;
 • по-рядко се носят синтетични дрехи;
 • сменяйте по-често предмети за лична хигиена, като кърпи и гъби.

Популярни въпроси и отговори

Какви са първите признаци на гъбички по ноктите на краката?

Кожата около нокътя внезапно започва да се зачервява, сърби и се отлепва. Платината на ноктите става мътна, ексфолира се. На нокътя могат да се появят петна със сиво-жълт цвят. Симптомите могат да се появят наведнъж или, обратно, да започнат да се появяват постепенно с развитието на гъбичната инфекция.

Каква е опасността от протичане на гъбички по ноктите на краката?

Първо, инфекцията на нокътната плочка прави имунитета ви като цяло уязвим. Второ, забавените мерки за борба с гъбичките усложняват и удължават лечебния процес. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-лесно и по-ефективно ще бъде то. Трето, гъбичките могат да започнат да се разпространяват в съседните нокти. Четвърто, при напреднал случай на гъбички по ноктите е необходимо да се премахне напълно нокътната плочка.

Кой лекар лекува гъбички по ноктите на краката?

Трябва да се свържете с дерматолог-миколог, ако имате симптоми на гъбички, особено след посещение на обществен басейн или баня. Този лекар лекува гъбични инфекции на кожата на краката и ноктите.